Arkiv - P 2005
Referat: IF Lödde - Ystads IF FF
Bra start på kvalserien
2020-10-16 06:52, Arkiv - P 2005
Då var det dags för kval till P16 Nationell inför 2021. Tre matcher i en grupp om 4 lag, de två bästa lagen går vidare. Så varje match är en "VM-final" och kräver fullt fokus och 110% inställning i från våra spelare.
Vi möter Ystad IF FF, som vi nog inte har spelat emot de senaste 5-6 åren så det fanns inte mycket kunskap om hur de spelar, vi visste dock att de har en 4-5 spelare som under året har varit med och spelat P16 Nationell med deras 04:or. Så vi förväntade oss en tuff och intensiv match.

Det märktes på killarna innan matchen att de var laddade inför uppgiften, lite fjärilar i magen och en fokuserad blick visade att killarna förstod hur viktigt det är att få en bra start på kvalet.
Vi börjar matchen bra, ligger rätt i positioner, håller bollen inom laget och försöker hitta ytor och vägar fram mot Ystads straffområde. Ystad lägger sig kompakt vid mittlinjen, en anfallare som ligger och jagar tröstlöst i början av vår speluppbyggnad medans resten av deras lag ligger kompakt på sin egen planhalva, det stänger ganska effektivt av mitten, men ger oss ytor både längs kanterna, men även bakom deras backlinje, så vi varierar spelvändningar med försök till uppspel i mitten innan vi spelar ut den på kanten, eller lägger in den bakom deras backlinje och har efter de 10 första minuterna haft ett par riktigt bra lägen att trycka dit bollen, men det ville sig inte riktigt förrns i vi i minut 13 får till ett bra uppspel på vänster kanten där ytter kommer in i banan medans anfallaren går utåt och får bollen för att sedan sätta in den i straffområdet där högeryttern tagit löpningen och kan trycka dit 1-0. Vi fortsätter att trycka på och får till några bra chanser, men framför allt är vi helt dominanta på planen, det är inte många gånger som Ystad får låna bollen och när det väl sker är vi snabbt där för att hämta hem den igen. 20 minuter in i halvleken ändra Ystad sin formation från deras ensamma anfallare till att spela 4-4-2 och vi blir nu numerärt överlägsna på mitten vilket nog gör att vi slappnar av lite och Ystad får en period i matchen där de får ha mer boll, flytta upp mer folk och kommer djupare in i på vår planhalva. Det resulterar inte direkt i några farligheter, men vi tappar initiativet och blir lite passiva i vårt försvarsspel. De sista 7-8 minuterna tar vi åter tag i matchen och sätter 2-0 någon minut innan pausvilan.

När andra halvlek startar så är vi inte bara tillbaka där vi var när matchen startade, vi steppar upp en steg också, och trycker ner Ystad långt ner på deras egen planhalva och vi kan även utnyttja vårt numerära överläge i mitten så förutom att vi fortsätter att spela runt på kanten, hitta diagonalbollar in bakom deras backlinje så öppnar det nu upp sig för spel genom mitten. Vi kan nu spela ut hela registret i anfallsspelet och variera oss i varje anfall vilket gör det extremt svårt för Ystad att riktigt veta hur de skall försvara sig. Förutom ett vasst anfallsspel är vi extremt aggressiva i vårt defensiva arbete. Det börjar med hög press från anfallare och offensiva mittfältare som stressar Ystadspelare att göra lite sämre passningar där vår defensiva mittfältare och backlinje sedan kan göra sitt jobb och bryta dessa passningar och snabbt vända på spelet. I andra halvlek så det bara en gång på hela halvleken som Ystad får ett riktigt bra anfall där vi får gör några svettiga räddningar av både målvakt och försvarare i övrigt så sköter vår backlinje försvarsspelet otroligt stabilt och med ett innermittfält som sätter högpress, går in i närkamper och vinner boll så blir det mer eller mindre en uppvisning från oss med anfall på anfall på anfall. Vi lyckas få in bollen 3 gånger i andra halvlek men hade många bra anfall och inspel där det det fattades en halvmeter eller så kom det en tå i vägen.

En riktigt bra start på kvalet och nu är det dags att ladda om för Ängelholm hemma på Söndag, vilket kommer bli en kusligt jämn och tuff match, vi spelade jämt med Ängelholm i serien dessutom kommer de vara förstärkta med några 05:or som spelat med deras 04:or i Nationell serie under året...