SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IF Lödde
Hjärta - Kamratskap - Ödmjukhet

IF Löddes historia

Idag är IF Lödde den största idrottsföreningen i Kävlinge kommun och en av de tio största fotbollsklubbarna i Skåne. 

Klubben har en mycket bred ungdomsverksamhet och träningsgrupper i alla åldrar på både flick- och pojksidan, från 7 år och upp till seniorer. På Tolvans idrottsplats, eller Nya IP som den ibland fortfarande kallas, finns fina förutsättningar med 3 st elvamanna gräsplaner och 1 st sjumanna samt 1 st konstgräsplan. Men historien började för snart 75 år sedan!


Våren 1942 bildades Idrottsföreningen Lödde av rektor Robert Kuuse. Robert Kuuse var föreningens ordförande under de första 10 åren och en viktig och inspirerande kraft under lång tid även efter det. Under de första åren fanns det friidrott och fotboll inom klubbens verksamhet. Många andra idrotter har också utövats inom IF Lödde under kortare eller längre tid, bland annat orientering, handboll, gymnastik, bordtennis, brottning, badminton, tennis, motionslöpning och till och med längdskidåkning. Under årens lopp har intresset för vissa sporter dött ut medan andra sporter har knoppats av som självständiga föreningar, som till exempel handbollssektionen som 1974 blev Lödde HK. Sedan början av 1990-talet finns enbart fotboll kvar inom IF Lödde och vi kan fokusera 100% på vår kärnverksamhet.


1948 invigdes IF Löddes första idrottsplats, med fotbollsplan och löparbanor. Den låg mitt i byn och var en viktig samlingspunkt nära Löddeköpinge centrum under flera årtionden. Under 1980-talet började klubben bli trångbodd och ville utöka den befintliga idrottsplatsen, men det var då inte möjligt. Det var inte förrän 2004 som IF Lödde kunde flytta till den nyanlagda Tolvans IP bakom Tolvåkersskolan. Idag har bostadshusen på Notarievägen ersatt den gamla idrottsplatsen. 


Redan i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet, i samband med stora inflyttningar till Löddeköpinge samhälle, var klubbens målsättning att satsa på breddverksamhet. Citat från styrelsens verksamhetsberättelse 1970: Vår förenings strävan, att på fritiden engagera och stimulera så många som möjligt i kommunen till givande, idrottslig gemenskap i såväl tävlings- som motionsform, är aktuellare än någonsin med tanke på kommunens starka befolkningsmässiga tillväxt. Den breda ungdomssatsningen är fortfarande IF Löddes signum och 2016 har vi ca 40 st barn- och ungdomslag i seriespel samt 5 st seniorlag.


Herrseniorerna, A-laget, har vandrat uppåt och nedåt i seriesystemet, oftast mellan division 4 och 6. Antalet spelare i A-laget och deras satsning på fotbollen har varierat och under många år har man kämpat i de lägre divisionerna. Under de senaste fem åren har en stabil, talangfull och ambitiös trupp tagit klubben från division 5 till en tredjeplats i division 3 år 2016. Ett framgångsrikt seniorlag är en bra målbild för de unga spelarna i klubben. Några idrottsliga höjdpunkter för A-laget är också de gånger man gått långt i Svenska cupen och fått ta emot fint besök på hemmaplan. År 2000 mötte vi allsvenska Trelleborgs FF inför 800 åskådare på gamla IP. Och 2014 kom superettanlaget Ljungskile - då fick Löddes hemmamatch spelas i Landskrona av ljustekniska skäl - och möttes av en stor skara gul-och-svarta hemmafans. Lödde förlorade båda dessa stormatcher, men vilken inramning, stämning och fotbollsfest!


Flickfotboll startade först 1978 i IF Lödde och tog riktig fart 1980. Damlag i seriespel gjorde debut 1990 och har haft varierande framgång sedan dess. Idag finns god tillväxt också på flicksidan och IF Lödde har tjejlag i alla åldrar från 7 år och uppåt.


Eldsjälar finns och har funnits i IF Lödde genom hela historien. Eldsjälar är nästan en förutsättning för att ideella föreningar ska utvecklas och blomstra som IF Lödde har gjort. Men, ingen nämnd och ingen glömd, här nöjer vi oss med att namnge klubbens ordförande genom åren:1942-52 Robert Kuuse

1953-56 Gunnar Andersson

1957-69 Gustav Strandh

1970-72 Agne Andersson

1973-76 Stig Roos

1977-78 Gert Borgquist

1979 Hans Karlsson

1980-86 Lars Holmberg

1987-93 Kenneth Widell

1994-1995 Jan-Olof Folgård

1996-97 Eskil Ahlman

1998 Nico Andersson/P-O Pilqvist

1999-2000 P-O Pilqvist

2001- Peter Joelsson


Källa: För all framtid - Boken om IF Lödde, av Peter Martinsson

 
Följ oss
Huvudpolare
Guldpolare
Silverpolare
Bronspolare